Skip to main content

Is jouw huid vaak onrustig als je stress hebt?

Het valt niet altijd mee om alle ballen hoog te houden. Een gezin, je werk, op tijd afspreken met familie en vrienden, tussendoor nog even sporten… we willen het allemaal bijhouden. Maar soms wordt de werkdruk te hoog en heb je continu een strakke planning om alles geregeld te krijgen. Een gezonde maaltijd op tafel zetten lukt ook niet altijd waardoor er snel iets makkelijks gegeten wordt. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat de stress in je lichaam nog wel eens oploopt. En dat zie je aan je huid. Herkenbaar?

Iedereen heeft wel eens wat spanningen of stress en dat is op zich helemaal niet erg. Zolang de stress maar niet te lang duurt want daar word je echt niet knapper van. Bij chronische stress maakt je lichaam namelijk (te) veel stresshormonen (cortisol) aan. Op korte termijn heeft cortisol een positief effect omdat je dan alerter bent en dus beter kan presteren. Dat is natuurlijk fijn maar wanneer je echter voor een lange periode stress ervaart dan maakt het lichaam weer teveel cortisol aan. En dat heeft een negatieve invloed op de huid.

Stresshormoon
Cortisol ondersteunt ons lichaam bij stress. Het wordt daarom ook het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt wanneer je angst of stress ervaart. In de bijnieren wordt dit hormoon aangemaakt. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties zoals bij spanningen of irritatie, een heftige discussie of bij een hoge werkdruk.

Cortisol
Bij langdurige stress wordt cortisol dus continu aangemaakt. Dit hormoon stapelt zich op in je lichaam waardoor de cortisolwaarde te hoog wordt. Als dat het geval is, dan veroorzaakt dat allerlei lichamelijke klachten. Om er een paar te noemen: verzwakt immuunsysteem, darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn weinig energie én huidveroudering.

Huidveroudering
Cortisol wordt in verband gebracht met huidveroudering. Dit stresshormoon vermindert de barrièrefunctie van de huid én afname van de hoeveelheid collageen en lipiden in de huid. Er ontstaat een disbalans waardoor de huid sneller beschadigd raakt waardoor je huid minder weerbaar wordt voor invloeden van buitenaf en minder elastisch wordt. Ook is bekend dat stress invloed heeft op verhoogde ontstekingswaarden die invloed kunnen hebben op de huid.

We weten nu dat langdurige stress van invloed is op de huid. Maar wat zijn de gevolgen?

 

Onrustige huid
Stress veroorzaakt ook histamine. Huidproblemen zoals eczeem, rosacea, acné of psoriasis worden verergert.

abysk prducts

Facial Cleanser
Maakt de huid schoon op een uiterst milde manier. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en zeer geschikt voor een gevoelige huid.

SHOP!

Fijne lijntjes
Collageen in de huid wordt afgebroken door een continue verhoogd cortisol gehalte. Er ontstaan fijne lijntjes.

abysk prducts

Facial Balm
Bevat krachtige antioxidanten (A,C & E) die een belangrijke rol spelen bij het vertragen van het verouderingsproces. Geeft stevigheid en elasticiteit aan je huid.

SHOP!

Droge huid
Cortisol zorgt voor een disbalans in de hormoonhuishouding. Dit veroorzaakt een droge en vochtarme huid.

abysk prducts

Facial Oil
Hydrateert, kalmeert en herstelt. Zorgt voor een beschermende lipidenbarrière en houdt het vocht vast waardoor de huid gedurende de dag van vocht wordt voorzien.

SHOP!

We weten nu dat stress een grote rol speelt in de snelheid hoe je huid veroudert. Werk aan de winkel dus en weg met de stress! Maar hoe doe je dat? We hebben een paar tips voor je!

✔︎ Plannen
Werk je met een agenda? Plan vrije tijd in voor jezelf. Wat vaker NEE zeggen mag ook!

✔︎ To do lijstje
Schrijf een ‘to do’ lijstje voordat je gaat slapen. Het voorkomt dat je ’s nachts gaat piekeren. Een goede nachtrust doet wonderen voor je huid.

✔︎ Maak tijd
Maak tijd voor de dingen waar jij energie van krijgt, of dit nu sporten is, koffiedrinken met een vriendin of het lezen van een boek.

✔︎ Ontspan!
Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Stop met ‘ik moet’ nog… Pas je doelen aan.

✔︎ Buitenlucht
Ga naar buiten en zoek de frisse lucht op. Lekker wandelen in de natuur heeft een positief effect en helpt stress te verminderen.

✔︎ Gezonde Leefstijl
Een gezonde leefstijl is goed voor je emotionele en mentale weerstand. Eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Je geest en lichaam kunnen dan beter tegen spanning. Gezonde voeding en beweging zorgen voor een mooie huid.

Vitamine C, B5, omega-3 vetzuren, eiwitten, magnesium en gezonde vetten zijn gunstig voor je cortisolwaarde. Cafeïne, alcohol en suikers liever met mate.

Self-Care Tip   ☛   Me-Time!

Geen enkele selfcare is compleet zonder gezichtsmassage. Hoe goed we ook ons best doen, we ontkomen niet aan enige stress. Dagelijks een me-time momentje inlassen geeft de huid een oppepper en is echt niet zo moeilijk.

Dit begint al bij de reiniging. Want ja, ook een gezichtsreiniger masseer je in en verwijder je daarna het liefst met een warm, vochtig kompresdoek. Dit alleen al geeft een ultiem verwen momentje en is super goed voor de huid omdat werkstoffen van het volgende product dan beter worden opgenomen.

Daarna masseer je jouw favoriete gezichtsolie of balm in. Met wéér een korte gezichtsmassage waardoor je de doorbloeding stimuleert en de olie beter door de huid wordt opgenomen.

Heel ontspannend én ook nog eens goed voor de huid! Vanaf de 1e stap – de reiniging tot aan de laatste stap, een gezichtsolie of crème; een paar minuutjes is vaak al voldoende om de huid een gezonde en mooie glow te geven en meer stevigheid.

Heerlijk om de dag mee te beginnen én te eindigen!

Heb je specifieke vragen of wil je een beauty advies?

Contact ons!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies

ABYSK biedt 100% natuurlijke en vegan producten zonder water waar je écht profijt van hebt. Ze zijn geschikt voor iedereen ongeacht huidtype of leeftijd en zelfs voor de meest gevoelige huid te gebruiken. Twijfel je welk product het meest geschikt is voor jou laat je dan gerust adviseren. Erica voorziet je graag van advies over passende huidverzorging.

Plaats je bestelling vandaag nog en ontdek de voordelen van de natuurlijke en multifunctionele producten van ABYSK. Bestel je voor een minimumbedrag van € 50,- dan is de verzending helemaal gratis! Heb je vragen? Stel ze door ons te mailen huidadvies@abysk.nl of door ons contactformulier in te vullen.

footer-image