Skip to main content

Nooit eerder hadden zoveel mensen last van een gevoelige huid of huidirritaties. Enorm vervelend als je er last van hebt. Het komt voor als de beschermende barrièrefunctie van de huid is verzwakt. Hierdoor wordt de huid vatbaar voor externe irriterende stoffen, zoals bacteriën, chemische stoffen of allergenen bijvoorbeeld uit je crème die je dagelijks smeert.

Het is niet fijn als je een gevoelige huid hebt. De huid voelt droog en trekkerig aan omdat het beschermende vetlaagje is verminderd. Jouw huid zal sneller reageren op invloeden van buitenaf omdat ze uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken of huiduitslag. Hoe een gevoelige huid ontstaat, wat de oorzaken zijn en hoe ABYSK jou kan helpen deel ik graag met je met een aantal tips.


Hoe ontstaat een gevoelige huid?
Een gevoelige huid in het gezicht ontstaat als de natuurlijke barrièrefunctie van de huid is verstoord, waardoor vocht verloren gaat en irriterende stoffen de huid kunnen binnendringen. Wanneer de huidflora uit balans is, is de huidbarrière (natuurlijke bescherming van je huid) verzwakt. Het microbioom of huidflora kan dan minder goed zijn werk doen waardoor een gevoelige huid ontstaat. In een normale situatie bestaat er een evenwicht in de vochthuishouding van de huid. De huidbarrière bestaat voornamelijk uit vetten. Als deze vetten minder worden, dreigt de huid water te verliezen.

Hoe herken je een gevoelige huid?
De huid ziet er rood uit, voelt droog en trekkerig aan. Ook kan de huid gaan jeuken en snel geïrriteerd zijn doordat de huidbarrière beschadigd is. Als je huid water (vocht) verliest, ontstaat er uitdroging en irritatie. Dit leidt weer tot jeuk, roodheid en schilfering. Deze symptomen ontstaan als je huid de beschermende functie niet goed uitvoert.

Wat zijn de oorzaken?
Een gevoelige huid kan erfelijk bepaald zijn maar in de meeste gevallen veroorzaken we het zelf. Bij veel mensen is de huid gevoelig geworden als gevolg van verkeerde cosmetica, omgevingsfactoren of levensstijl. Denk aan stress, onzuivere lucht, hormonale disbalans, voeding, gebruik van medicijnen of temperatuurverschillen.


Hoe kan ABYSK jou helpen?
Onze producten zijn op basis van biologische Abessijnse olie. De unieke moleculaire structuur van onze Abessijnse olie komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke oliën die door je eigen huid worden geproduceerd.

De olie zorgt voor een goede huidbalans, kalmeert en beschermt een gevoelige huid. Deze olie is de basis en samen met een aantal krachtige actieve ingrediënten heb ik producten ontwikkeld die uitermate geschikt zijn voor een gevoelige huid. Zonder onnodige toevoegingen of irriterende stoffen die schadelijk zijn voor je huid, lichaam of milieu.

Producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid:

Facial Cleanser

abysk facial cleanser
'Oil to milk' cleanser: Reinigt mild en effectief zonder je huid uit te drogen of de huidbarrière te beschadigen. Gebruik 's avonds.
Facial Cleanser

Facial Oil

Abysk facial oil
Rijke gezichtsolie: boordevol antioxidanten en vetzuren. Houdt de vochthuishouding van je huid op peil. Gebruik als dagverzorging.
Facial Oil

Facial Balm

Facial cleanser
Boordevol vetzuren die ook van nature in je huid voorkomen. Lipiden versterken en beschermen de huidbarrière. Gebruik als nachtverzorging.
Facial Balm

☛   De ingrediënten die wij gebruiken zijn 100% van natuurlijke oorsprong en vegan mét een huidkeurmerk.
☛   ABYSK is gecertificeerd door Allergy Certified  en zeer geschikt voor een gevoelige huid. 


Wat kun je zelf doen?
Je doet er goed aan om milde producten te gebruiken met stoffen die jouw huid hydrateren en barrièrefunctie versterken. Sommige reinigings- en huidverzorgingsproducten kunnen het huidoppervlak (huidbarrière) beschadigen waardoor er een disbalans ontstaat.

Kijk kritisch naar de ingrediënten. Hoe meer bestanddelen je product bevat, des te groter is de kans op een gevoelige reactie van de huid. Gebruik allergeenvrije producten en vermijd álle geurstoffen, dus ook natuurlijke (geur) oliën. Oók lavendelolie! Dit ingrediënt wordt vaak toegevoegd aan cosmetica voor de geur en kalmerende werking. Het werkt misschien wel kalmerend voor je gemoed, maar het is zeker niet kalmerend voor de huid. Sterker nog, lavendel is juist erg irriterend en tast de huidbarrière aan.

Je kunt een gevoelige huid niet volledig voorkomen, maar je kunt wel bepaalde stappen ondernemen om het niet erger te maken of zelfs te verminderen! Met deze tips (en de juiste producten) ben je op de goede weg voor het bereiken van een gezonde en stralende huid!

TIP 1 – Vermijd irriterende ingrediënten
Laat lekker ruikende producten staan! Alle geurstoffen zijn namelijk irriterend voor de huid. Vermijd ook stoffen zoals alcohol of schuimende reinigers en scrubs. Gebruik huidproducten met een keurmerk zoals Allergy Certified. Dan weet je ten minste zeker dat er geen stoffen op je huid komen die de huidbarrière aantasten.

TIP 2 –  Voorzichtig met temperatuurverschillen
Kou, wind, centrale verwarming of airconditioning kunnen gevoeligheid verergeren. Pas zeker ook op met sauna’s. Te heet ‘stript’ de lipidenlaag (huidbarrière) waardoor de huid sneller gevoelig wordt. Dit geldt ook voor een te hete douche of bad. Bescherm je huid dagelijks tegen UV-stralen en voorkom zonnebrand.

TIP 3 – Gezonde Leefstijl
Factoren zoals een ongezond eetpatroon, het gebruik van (te) veel alcohol, cafeïne en stress kunnen gevoeligheid verergeren. Mocht je roken, probeer dan te stoppen. Het onttrekt vitamine A en C.


Heb je een specifieke vraag over jouw huid?

Erica voorziet je graag van advies over passende huidverzorging.
Laat je dus gerust adviseren. Neem contact op!

FOLLOW US @ABYSK voor musthave beautytips & tricks!


green and clean
Green & Clean
allergy certified
Allergy Certified
dutch beauty award
Awardwinning products
cosmos approved
Abyssinian EcoCert
VEGAN SKINCARE
Vegan Skincare
footer-image