Skip to main content

Puistjes of onzuiverheden, iedereen heeft er wel eens last van en het gaat meestal vanzelf ook wel weer over. Maar wat nu als je continu met een onrustige huid rondloopt of zelfs last hebt van acne? Voor veel mensen is dit heel frustrerend en vooral voor pubers een drama. Ze gebruiken allerlei producten om de huid maar schoon te krijgen, scrubben dagelijks en smeren er maar van alles op om onzuiverheden te verminderen. Maar wist je dat ontstekingen verergerd kunnen worden wanneer je ze niet goed behandeld? Te veel en vooral verkeerde huidverzorging beschadigd je huid en bevordert ontstekingen. Het tegenovergestelde ga je er dus mee bereiken.

De huid is je grootste orgaan en ook je grootste ontgiftende orgaan. Elke dag scheidt je huid grote hoeveelheden afval en gif uit. Een crème die je smeert om symptomen te onderdrukken helpt vaak maak tijdelijk. De oorzaak wordt hiermee niet aangepakt. Wat je het beste kunt doen (en wat niet) en hoe ABYSK jou daar bij kan helpen, vertel ik je graag.


Wat is acne?
Acne is een chronische ontsteking van de talgklieren. Acné ontstaat vaak door een overproductie van talg en een ontsteking van de talgklierfollikel. In combinatie met verhoorning van de bovenste laag van de huid raken de poriën verstopt en ontstaan er mee-eters (comedonen). Zwarte comedonen zijn oppervlakkig (open), witte comedonen zijn gesloten (onderhuids). Bacteriën die zich in de talgklieren bevinden gaan zich vermenigvuldigen waardoor de opgehoopte talg zich verder ophoopt en een puistje uiteindelijk scheurt. Dit zorgt voor meer ontstekingen van puistjes met een rode, onrustige huid als gevolg.

Symptomen
Rode huid, mee-eters, ontstoken bultjes, pustels en cysten zijn symptomen. Het komt voor in het gezicht, nek, borst, schouders en rug. Terugkerende mee-eters, puistjes of blaartjes gevuld met pus. Vaak hebben jongeren er last van maar ook volwassenen kunnen er op latere leeftijd mee te maken krijgen.

Oorzaken
De oorzaak voor een onzuivere of acne huid is vrij complex en voor niemand hetzelfde. Het kan van binnenuit of buitenaf veroorzaakt worden:

 • Hormonen
  Vooral jongeren tijdens de pubertijd, maar ook volwassenen kunnen last krijgen van acne tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze door hormoonschommelingen.
 • Cosmetica
  Huidproducten met agressieve ingrediënten beschadigen de huidbarrière waardoor allerlei stoffen je huid binnendringen, waaronder bacteriën die acne kunnen veroorzaken.
 • Lifestyle
  Stress, roken, drinken, voeding en overmatige blootstelling aan de zon kunnen ook vormen van acne veroorzaken.

Wat kun jij doen?
Probeer de huid zo min mogelijk te irriteren. Een onzuivere of acne huid is namelijk heel kwetsbaar en zeer gevoelig. Behandel de huid voorzichtig en ga vooral niet overdadig reinigen om de huid maar ‘schoon’ te krijgen en laat scrubs achterwege. Gebruik enkel milde huidproducten die vrij zijn van irriterende ingrediënten. Agressieve stoffen maken je huidbarrière stuk zodat bacteriën vrij spel krijgen. Je doet er goed aan om allergeen-vrije producten te gebruiken die gecertificeerd zijn door Allergy Certified. Knijp puistjes niet uit om littekens te voorkomen. Wat kun je nog meer doen? We hebben een paar tips:

 1. Ga niet onder de zonnebank als je acne hebt en vermijd overdadig zonnen. In het begin kan dat acne iets verbeteren omdat het de huid uitdroogt. De natuurlijke reflex van de huid is dan om juist méér talg aan te maken.
 2. Blijf van je puistjes af, laat je huid zo veel mogelijk met rust. Bacteriën kunnen de ontstekingen, puistjes en onzuiverheden namelijk verergeren.
 3. Beweeg en eet gezond. Voeding rijk aan fyto-oestrogenen (natuurlijke plantaardige hormonen) zoals bijvoorbeeld peulvruchten, kikkererwten, bonen en appels helpen om je hormonen in balans te houden.
 4. Matig alcohol, zuivel, vette voeding en suiker. Producten met snelle suikers of slechte vetten worden gelinkt aan acné omdat ze ontstekingsbevorderend zijn.
 5. Stress stimuleert de productie van testosteron wat de vorming van puistjes bevordert.
 6. Probeer te stoppen met roken. Nicotine bevordert een onzuivere huid.
 7. Aanvullend op een gezond voedingspatroon kun je kiezen voor extra ondersteuning uit suppletie. Zink bijvoorbeeld draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en het helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.

Hoe kan ABYSK jou helpen?
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een gezichtsolie niet geschikt is voor mensen met een onzuivere huid. Abessijnse olie daarentegen zorgt er juist voor dat de natuurlijke reflex van de huid om (te) veel olie aan te maken, stopt.

Hoe dat kan? Abessijnse olie heeft een unieke moleculaire structuur die het dichtst in de buurt komt van de natuurlijke oliën die door onze huid worden geproduceerd. ABYSK Abyssinian olie verstopt de poriën niet maar brengt de huid juist in balans en zorgt dat het minder glimt.

ABYSK is zeer geschikt voor mensen met een onrustige, onzuivere of acne huid. 

Producten die geschikt zijn voor een onrustige of acne huid:

Facial Cleanser

abysk facial cleanser

‘Oil to milk’ cleanser: verwijdert onzuiverheden zonder dat je huid uitdroogt of beschadigd raakt. Gebruik: dagelijks.

naar CLEANSER

Facial Pure

Abysk facial oil

Facial Pure: verstopt de poriën niet maar brengt de huid juist in balans.
Gebruik als dagverzorging

naar PURE

Facial Balm

Facial balm

Facial Balm: met vetzuren en lipiden die de huidbarrière versterken en beschermen. Gebruik: als nachtverzorging

naar BALM

Ik ben een groot voorstander van de juiste huidproducten, maar als je na gebruik van de beste huidproducten nog steeds last hebt van een onzuivere of acne huid, dan speelt er waarschijnlijk een probleem dat van binnenuit komt. De huid functioneert als een uitwendige graadmeter die ons informatie geeft over de inwendige stand van zaken (darm en lever). Als je huid zoveel gifstoffen moet uitscheiden dat het tot acne leidt, is dat een noodsignaal dat gifstoffen het lichaam overspoelen.

Als blijkt dat acne van binnenuit wordt veroorzaakt, probeer dan eens een eetdagboek bij te houden en elimineer bepaalde voeding voor minimaal 4 of 5 weken. Dit kost veel tijd maar zo kun je proberen te achterhalen waar je op reageert. Lukt dit niet, ga dan naar een Orthomoleculair arts. Een arts kijkt naar de onderliggende oorzaken. Wanneer je een lange tijd medicatie hebt gebruikt zoals bijvoorbeeld antibiotica of cortisone, dan kan het zijn dat je darmflora is aangetast. Er kan dan gekozen worden om dagelijks een probiotica te slikken.

Heb je een specifieke vraag over jouw huid?

Erica voorziet je graag van advies over passende huidverzorging.
Laat je dus gerust adviseren. Neem contact op!

FOLLOW US @ABYSK voor musthave beautytips & tricks!

 

green and clean
Green & Clean Skincare
allergy certified
Allergy Certified Allergeenvrij
nature
NaTrue-label Abyssinian olie
cosmos approved
EcoCert Abyssinian olie
dutch beauty award
Award Groene Cosmetica
footer-image